Görög gyros tál csirkével és házi tzatzikivel

A gyros az egyik legnépszerűbb street food étel, amit otthon is könnyen elkészíthetsz. Ropogós csirkehús, friss zöldségek és házi tzatziki egy puha pitában vagy tálként tálalva is fantasztikus. Az ízek tökéletes harmóniája gyorsan a kedvenceddé válhat!

Hozzávalók (4 adaghoz):

A húshoz:

  • 500 g csirkemell vagy csirkecombfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1/2 teáskanál kömény
  • 1/2 teáskanál bors
  • Só ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 citrom leve

A tzatzikihez:

  • 1 kígyóuborka
  • 200 g görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kapor (friss vagy szárított)

Tálaláshoz:

  • 4 db pita vagy tortillalap
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 marék jégsaláta
  • 1 db paprika

Elkészítés:

Tálalás: Melegítsd meg a pitákat vagy tortillákat, majd töltsd meg csirkével, friss zöldségekkel és egy kanál tzatzikivel. Tálalhatod tálként is, salátalevelekkel és külön tálba helyezett tzatzikivel.

A húshoz: Vágd a csirkét vékony csíkokra. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, fűszereket, citromlevet és zúzott fokhagymát, majd forgasd bele a csirkecsíkokat. Hagyd pihenni legalább 30 percig, de ha teheted, pácolhatod akár egy éjszakán át is.

Egy serpenyőben süsd meg a csirkecsíkokat 8-10 perc alatt, amíg szépen megpirulnak.

A tzatzikihez: Az uborkát reszeld le, sózd meg, és hagyd állni 10 percig, hogy kiengedje a levét. Nyomkodd ki, majd keverd össze a görög joghurttal, zúzott fokhagymával, citromlével, olívaolajjal és kaporral. Sózd és borsozd ízlés szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük