ELLENÁLLHATATLAN HAMBURGER

Semmi sem fogható egy frissen, házilag készített hamburger ízéhez! Az illatos, ropogós zsemle, a szaftos húspogácsa, és a gazdag feltétek harmóniája minden falatban megmutatkozik. Ez a recept segít abban, hogy otthon is profi hamburgert készíts, amitől mindenki megnyalja a tíz ujját. Indulhat az ízorgia? 😊 

Hozzávalók (4 személyre)

A húspogácsához:

  • 500 g darált marhahús (20% zsírtartalommal, hogy szaftos legyen)
  • 1 tk só
  • 1/2 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk fokhagymapor (opcionális)
  • 1 tk pirospaprika (opcionális)

A hamburgerzsemléhez (vagy használj bolti zsemlét):

  • 250 g finomliszt
  • 125 ml langyos tej
  • 25 g olvasztott vaj
  • 1 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 tojás (a tésztához)
  • 1 tojás (a kenéshez)
  • Szezámmag (opcionális)

A feltétekhez:

  • 4 szelet cheddar sajt
  • 4 levél ropogós saláta (pl. jégsaláta)
  • 1 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve
  • 1 kisebb vöröshagyma, vékony karikákra vágva
  • 8 szelet csemege uborka
  • Majonéz, ketchup, mustár ízlés szerint

Elkészítés

Hamburgerzsemle készítése:

  1. Tészta összeállítása: Egy nagy tálban keverd össze a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt. Hagyd 5-10 percig állni, amíg felfut.
  2. Add hozzá a lisztet, a sót, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd sima, ruganyos tésztává (kb. 8-10 perc kézzel).
  3. Kelesztés: Tedd a tésztát egy olajjal kikent tálba, fedd le, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át.
  4. Formázás: Oszd a tésztát 4 egyenlő részre, formázz zsemléket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
  5. Pihentetés és sütés: Hagyd pihenni további 30 percig, kend meg a zsemléket tojással, és szórd meg szezámmaggal. Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarna lesz.

Húspogácsák elkészítése:

  1. Ízesítés: A darált húst ízesítsd sóval, borssal és a fűszerekkel. Ne gyúrd túl sokáig, hogy ne legyen rágós!
  2. Formázás: Oszd 4 egyenlő részre, és formázz lapos pogácsákat (kb. 1-1,5 cm vastag).
  3. Sütés: Forrósíts fel egy serpenyőt vagy grillt. Süsd a pogácsákat közepesen magas hőmérsékleten 3-4 percig mindkét oldalon. Az utolsó percben tegyél a tetejükre egy szelet sajtot, hogy ráolvadjon.

Hamburger összeállítása:

  1. Zsemle megpirítása: A kész zsemléket félbevágva pirítsd meg a vágott oldalukon, hogy ropogósak legyenek.
  2. Feltétek rétegezése:
    • Kenj egy kevés majonézt az alsó zsemle felére.
    • Helyezz rá salátalevelet, majd a sajtos húspogácsát.
    • Tedd rá a paradicsomszeleteket, hagymakarikákat és az uborkát.
    • Kenj egy kevés ketchupot és mustárt a felső zsemle belső oldalára, majd zárd le a hamburgert.

Tálalás:

Tálald az elkészült hamburgereket sült krumplival vagy friss salátával. Jó étvágyat! 🍔

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük